Nieuws

Mistige tijden

Zoals in deze tijd van de corona pandemie de toekomst niet helder te zien is geldt dat ook voor het rijden in de mist. Een weersomstandigheid die we vaak meemaken in deze tijd van het jaar. In onze omgeving merken we dat mist op de dijk langs de IJssel zeer dicht kan zijn, maar ook op de landelijke Sallandse wegen in het buitengebied.

Mist in het verkeer is gevaarlijk. Logisch, want men kan veel minder ver kijken. Soms is de mist zo dicht, dat men zijn voorganger niet eens ziet. Wanneer men in dichte tot zeer dichte mist rijdt is het raadzaam om snelheid te halveren en afstand te verdubbelen. Hierdoor heeft de bestuurder veel meer tijd om te handelen als er iets onverwachts gebeurt. Verder is het aan te raden om te bepalen of de rit echt noodzakelijk is bij deze weersomstandigheden.

Wat zijn de regels omtrent het voeren van de mistlampen?
Het is alleen toegestaan om de mistlampen in te schakelen bij zeer dichte mist, oftewel bij minder dan 50 meter zicht mag het mistachterlicht (pas) aan. Aan de voorzijde mag men mistlampen aanzetten bij minder dan 200 meter zicht.

Er zijn wel wat valkuilen om rekening mee te houden:
Let op bij het gebruik van de automatische verlichtingsstand, want die reageert niet altijd bij mist omdat het dan nog te licht is. Bent u gewend om uw verlichting op de ‘automatische’ stand te hebben dan kan het zijn dat de verlichting niet aangaat tijdens mist en dan rijdt u onzichtbaar rond.
Grootlicht aandoen tijdens de mist is af te raden. Allereerst mag grootlicht enkel in het donker worden gevoerd en bovendien zal het grote licht u zelf verblinden omdat het licht weerkaatst op de waterdruppels van de mist.
Bij slecht zicht door regen geen mistachterlicht inschakelen. Een achterligger wordt dan verblind door het weerkaatsen van het rode licht op de druppels op de voorruit.
Het mistachterlicht wordt nog wel eens vergeten uit te zetten. Het zal geen opzet zijn, maar daarom niet minder vervelend voor achterliggers. Wanneer het helder weer is zal het mistachterlicht verblindend zijn voor achterliggers.
Wat er nog vaak gebeurd is dat men te kort gaat volgen. Het lijkt logisch want dan kunt u aan de voorganger zien hoe het wegverloop is, maar vertragingen of remsignalen van de voorganger zullen te laat worden waargenomen. Juist meer dan de normale ‘twee-seconden’ afstand is wenselijk bij het rijden in mist.
Men denkt vaak “Ik ken de weg goed dus kan ik makkelijk wat vlotter doorrijden.” Uiteraard zijn de bochten nog steeds waar ze altijd zijn, echter verkeer uit zijwegen kunnen niet anticiperen op een ‘hoge’ naderingssnelheid van verkeer. Ook kunnen voorliggers in verhouding langzaam rijden en u verrassen wanneer u snel nadert.
Er zijn soms doe-het-zelvers die een tweede mistachterlicht op hun auto monteren. Door het tweede licht zal een achterligger eerder denken aan remlichten dan aan mistachterlichten en dat kan verwarring veroorzaken.

Wij zullen maandelijks een verkeerssituatie belichten. Heeft u zelf vragen over een bepaalde verkeerssituatie in onze regio; stuur ons dan een e-mail, info@verkeersschoolvandam.nl, met uw vragen over die situatie. Wellicht kunnen we die situatie eens nader belichten. Verkeersveilige groeten van Jacqueline en André Veld van Verkeersschool VAN DAM te Olst.

Nieuwe Theorie-opleiding

Sinds wij gebruikmaken van het nieuwe planningssysteem van PlanGo, met de uitgebreide leerlingen App, bieden wij nu ook een complete theoriecursus aan.

Theorieles voor het CBR theorie-examen was nog nooit zo leuk en leerzaam. iTheorie is een complete theorie opleiding en bestaat uit een compleet digitaal theorieboek, maar liefst 50 theorie-examens, lesfilms over gevaarherkenning en instructiefilms voor de praktijkles.

  • Compleet digitaal theorieboek met de 25 CBR hoofdstukken
  • 25 deeltoetsen na elk hoofdstuk
  • 50 complete theorie-examens zoals bij het CBR
  • Lesfilms voor de gevaarherkenning
  • Instructiefilms voor de praktijklessen
  • Geschikt voor dyslexie: alles kan worden voorgelezen
  • Complete verkeersbordenbijlage
  • Geschikt voor auto, motor, bromfiets en brommobiel
  • Gratis herhalingscursus (alle theorie-examens nogmaals)

Binnenkort lanceren wij een aantrekkelijke zomer-actie zodat je kan starten met je theorie-opleiding met iTheorie met interessante zomerse kortingen!!!!

Houdt onze website en social medie (instagram en facebook) in de gaten.

 

 

Nieuwsbericht: augustus 2020

 

 

 

We staan in de krant!

 

Op woensdag 13 mei 2020 verscheen er een mooi artikel in het huisaanhuis-reklamix!

Verkeersschool van Dam

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

06 - 54 94 87 71 Stuur ons een bericht